VAARROUTE

PLANNING VAN JE VAARROUTE VIA ZUTPHEN

Zutphen ligt halverwege de vaarroute Rijn richting Kampen en het Ketelmeer, monding van de IJssel, en vormt een van de belangrijkste verbindingen naar het noorden vanuit Duitsland, België en Frankrijk over het binnenwater van Europa. Over de IJssel bereik je het IJsselmeer, Friesland, de Waddenzee en de Noordzee, je kan doorvaren tot de Noordse fjorden.

De stroomsnelheid van de IJssel verschilt door het jaar al naar gelang toevoer van het water, maar heeft een gemiddelde van ongeveer 3 a 4 kilometer. De rivier is daardoor een snelle verbinding naar het noorden dwars door Nederland met een totale lengte van IJsselkop tot Ketelmeer van 77 kilometer.

Ter hoogte van kilometer 927 bevindt zich de ingang van de jachthaven. Bij het binnenlopen moet je rekening met de stroom én vrachtschepen. Bereidt daarom het binnenvaren voor ook met het oog op het drukke vrachtverkeer op de rivier en schepen die de haven verlaten. Vaar schuin tegen de stroom in (stroom ‘dood’ varen) naar de haveningang.

Als je door de vrij nauwe ingang de haven in kunt kijken geef je wat gas en vaar je recht naar binnen (let op de neer die je naar stuurboord kan trekken).

Als je door de havenmond bent direct sterk vaart minderen en rustig de haven binnenlopen. Bij het manoeuvreren in de haven moet je ook rekening houden dat er stroming kan zijn veroorzaakt door voorbijvarende vrachtschepen. Neem de tijd en vaar rustig naar de meldsteiger aan stuurboord.

Van Zuid naar noord heb je stroom mee, kruissnelheid plus ca. 3 km – van noord naar zuid vaar je kruissnelheid min ca. 3 km.

Hoe dan ook op beide routes is de Gelrehaven van Zutphen een ideale afmeerplaats. Als je je plek gevonden hebt is het prettig om direct in het centrum van deze stad te kunnen zijn.

De jachthaven van de watersportvereniging Gelre biedt passanten de mogelijkheid om een of meer dagen af te meren en te genieten van de stad en omgeving. De VVV heeft informatie over de omgeving voor wandel en fietsroutes. Fietsen kun je huren bij het Station NS, 15 a 20 minuten lopen vanaf de haven.

Zutphen ligt centraal t.o.v. twee bijzondere landschappen De Achterhoek, een prachtig besloten landschap met veel bossen en kleinschalige landbouw en het Nationaal Park de Hoge Veluwe, met het Kröller Muller Museum.

De IJssel doorsnijdt dit gebied met haar unieke dal dat meanderend een authentiek Nederlands rivierlandschap vormt ; inspiratiebron voor de vele Nederlandse schilders.

In 2016 wordt de tweede Zutphense jachthaven geopend aan de noordkant van de stad in de directe omgeving van het station midden in een nieuwe wijk van Zutphen : Noorderhaven.

Dit moderne deel van het centrum is volop in ontwikkeling. Het Koelhuis, centrum voor creatieve industrie en evenementen gevestigd in een historisch industrieel gebouw ligt direct aan deze nieuwe haven. Op vrijdagen, eind middag en ‘s-avonds is de grote bar geopend voor bezoekers.