Onze havens

Sinds 1930 is de Vispoorthaven in Zutphen de thuishaven van de Watersport Vereniging Gelre. De haven is vanaf de IJssel in te varen. Passanten melden zich bij de ‘meldsteiger’ die vindt u direct aan stuurboord bij het binnenvaren van de havenkom.

Vispoorthaven

De Vispoorthaven is historisch. De jachthaven ligt dicht tegen het centrum van de stad buiten de middeleeuwse stadsmuren. Vanuit de haven heeft men zicht op de zuidkant van het centrum van stad en de Walburgiskerk die daar hoog boven uittorent. De kerk, 11e / 13e eeuw,  ligt aan het ‘s Gravenhof. Zutphen is de oudste stad van Nederland boven de rivieren. Dat merkt u direct wanneer u in het centrum rondwandelt. In het centrum vindt u alles wat u nodig heeft voor een fijn verblijf in onze haven en stad: musea, een filmhuis, theater, galeries, allerlei winkels, restaurants en op donderdag en zaterdag een grote markt. Dit alles op loopafstand van de haven.

De haven is overzichtelijk en gezellig met ruimte voor passanten. De leden van de vereniging hebben eigen ligplaatsen aan de middensteiger. De steigers en kade rondom is gereserveerd voor de varende bezoekers. De haven beschikt over alle voorzieningen inclusief een kraan met een hefvermogen tot 10 ton. Deze kan voor ernstige spoedgevallen tijdens de zomer gereserveerd worden voor leden en passanten. Zie verder rubriek Passanten.

Noorderhaven

De lange IJsselkade van Zutphen verbindt het zuiderlijk deel van de oude stad met het noordelijk deel. Daar wordt sinds jaren gewerkt aan een nieuw stadsdeel met een eigen haven, de Noorderhaven. Een slag groter dan de Vispoorthaven biedt deze haven straks ruimte voor grotere schepen. De verwachting is dat de watersportvereniging Gelre deze haven met ingang van het vaarseizoen 2020 gaat beheren en dat geeft ruimte voor passanten en leden van de vereniging.

De ingang van deze haven is voorbij de spoorbrug aan stuurboord wanneer je stroomafwaarts richting Deventer en Zwolle vaart. De aanleg van deze haven heeft enig oponthoud gehad i.v.m. bouwwerkzaamheden in de directe omgeving en stagnatie bij de inrichting. De werkzaamheden hieraan zijn eind 2019 afgerond.

De Noorderhaven is uniek gelegen. Ook op loopafstand van het oude centrum is het straks omgeven door een nieuw stadsdeel. Het NS-station bevindt zich op 3 minuten lopen vanaf de haven. Dat is ideaal voor passanten die na het afmeren terug moeten naar huis. Het station heeft directe verbindingen met Arnhem, Nijmegen, Deventer, Zwolle, de Achterhoek, Twente. Via Deventer en Arnhem richting Randstad en Schiphol. Vanuit de Noorderhaven bent u binnen tien minuten lopen in het centrum van Zutphen en met de trein in driekwartier in het centrum van Arnhem of in een kwartier in dat van Deventer.