ZUTPHEN

ZUTPHEN ALS HAVENSTAD

De Rijn stroomt naar het noorden via haar z.g. Rijn-IJsseltak. De rivier heeft vanaf het jaar 800 een steeds belangrijkere funktie gekregen voor het transport van mensen en goederen. Steden aan deze rivier ontwikkelden zich als echte riviersteden met havens en markten en maakten o.m. deel uit van het internationale netwerk van de Hanzesteden met allerlei verbindingen over land en water. Ook steden als Lissabon en Venetië behoorden tot deze ‘leak’.

Zutphen is een van de oudste steden in de Rijn- IJsseldelta. Ongeveer 1700 jaar geleden vestigden zich mensen op de plek waar nu het hart van de stad is.

Zutphen lag ten noorden van de noordelijkste grens van het Romeinse rijk en ontwikkelde zich later als hoofdstad van het graafschap Gelre. Het graafschap was een van de belangrijkste partners van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1588 – 1795) de voorloper van het huidige Nederland (1813 – heden).

In de stad vind je de sporen terug van haar bewogen geschiedenis als handelsstad en vestingstad. Het oorspronkelijk centrum vormt nog steeds een compacte eenheid met de grote marktplaats als belangrijkste open ruimte. Daar zijn de markten op donderdag en zaterdag (groente, fruit, vis en vlees, etc.), op de merkt en de directe omgeving vind je bars, restaurants en terrassen. In de straten rondom dit centrum zijn veel verschillende soorten winkels en uitgaansmogelijkheden. Alles bevindt zich op loopafstand, de haven is slechts honderd meter verwijderd van het hart van de stad het ‘s-Gravenhof en de Walburgiskerk.

‘s-Gravenhof, drie minuten lopen vanaf de haven, is het plein voor de Walburgiskerk en verschillende andere historische gebouwen daar vind je o.m. het stadhuis, een hotel, het Stedelijk Museum Zutphen (dat in december 2016 zijn deuren zal openen in het z.g. Hof van Heeckeren) en een sterrenrestaurant met een prettig buitenterras op het zuiden (glas wijn, cappuccino, sandwich, etc.).

Gezien vanuit de haven ligt de stad als het ware om je heen. De middeleeuwse stadsmuur, de vaak even oude muurhuizen, de monumentale toren van de Walburgiskerk en de wallen rond de haven, zijn het meest dominant.